It’s a family affair

We hebben heel eventjes “trouble in paradise” gehad. Als jullie het postje “Over ons” gelezen hebben, dan weten jullie dat de 7000 m² waar we Zoedselbos op willen ontwerpen, in bezit is van de grootouders van Thomas. Twee fantastische, natuurminnende en lieve mensen die een beetje te snel hebben toegezegd op ons enthousiasme…

Gelukkig hoeven we niet te panikeren, want ons voedselbos komt er nog steeds, hetzij in een ander ontwerp dan initieel gedacht.

Als je met verschillende partners rond de tafel gaat zitten, dan ontstaat er een interessante wisselwerking. Toegegeven, je moet concessies doen (zoals voke het trachtte te verwoorden) maar er wordt ook samen nagedacht en gebrainstormd. Bovendien hebben we er nu twee sterke, actieve partners bij. Ze hebben beide een algemeen brede kennis over de natuur (meer dan wij) en voke heeft ook een goed zicht op het esthetische aspect, dus vermoedelijk helpt hij van ons voedselbos iets moois te maken. Letterlijk en figuurlijk.

De belangrijkste wijzigingen tracht ik per foto even uit te leggen.

Op onze hoek.

Hier zie je de hoek die je moet inslaan om naar ons huis en dat van moeke en voke te rijden. Uitzicht is voor hen beide belangrijk. Je kan vanuit deze hoek helemaal tot in Westmalle zien, wanneer je bijna onze straat binnen rijdt. We krijgen dus een hoekje links en een hoekje rechts. In het midden komt er een mogelijkheid vrij voor bvb. een kruidenmandala. Deze foto werd genomen rond 15u. De zon wordt hier door het bos aan de overkant geblokkeerd maar dit stuk krijgt wel veel middagzon. In de zomer staat de zon bovendien hoger. We zullen moeten zien of het voldoende zonlicht krijgt om succes te hebben.

Na wat gepruts op Paint…

Er komt ook een vijver om watervogels aan te trekken, met riet. De lijn recht door het midden is ook een lijn om het uitzicht vanuit hun huis aan te duiden. Vanaf daar kunnen we ook geen bomen planten maar kunnen we eventueel met struiken werken: niks hoger dan de haag die je helemaal rechts ziet.

Zuid-Oost hoekje.
Ruw geschetst.

Hier zie je rode lijnen: die begrenzen het stuk grond. De oranje lijnen zijn de grenzen van het uitzicht op de hoek, zoals hierboven beschreven. De witte lijn is de begrenzing van het uitzicht vanuit hun huis. Zo zie je dat we twee stukjes voedselbos gaan aanplanten en op de uitzichtstukken voornamelijk met struiken en lage begroeiing zullen werken.

Onze straat naast het stuk grond.

Hier staat wel een eikenboom die wat schaduw zal afgeven op de kruidentuin. We zien het ook zitten om langs deze lijn struiken te planten met allerlei soorten lekkere bessen.

Even laten bezinken en creatief omspringen met de mogelijkheden

We zijn nog altijd heel enthousiast over het idee en willen heel graag de handen uit de mouwen steken. We beginnen wel klein maar we gaan sowieso beginnen. Ook in onze eigen tuin zien we nu kansen! Thomas is volop aan het experimenteren met eikels.

Eikels laten weken om tanine eruit te krijgen.
Eikels koken.
Het water wordt snel bruin.
Planten we hier alvast onze olijfwilg? Thomas heeft ook zijn oog laten vallen op de grootvruchtige kornoelje.

We wachten nu op de bodemkits om een bodemanalyse te laten uitvoeren. Volgende week ontvangen we (coronaproof) bioboer Robin uit onze buurt voor meer advies. Daarna hebben we twee opties: we wachten af tot voke zijn vijver uitgraaft, of we gaan aan de slag met groenbemesters. Het lijkt ons alleen wat zonde van geld om groenbemesters te zaaien, waar voke misschien redelijk snel na het zaaien een vijver wilt uitgraven.

Waar we ook wat schrik voor hebben, zijn de droge zomers, a.k.a. een droge vijver. We zullen moeten zien wat het allemaal zal geven. Het fijne aan de wilde natuur is dat ze niet perfect hoeft te zijn en wij dus ook niet.

We zien het allemaal nog dik zitten ;).

Bedankt voor het lezen! Laat gerust een reactie achter en graag tot schrijfs.

Groene groetjes

Thacha

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *