BOS+ subsidies (BE)

We weten nog niet of we met subsidies gaan werken. Vaak hangen er wel specifieke voorwaarden aan vast waarvan we nog niet weten of hier aan voldaan kan worden, aangezien het niet onze eigen grond is. Mochten we ooit aan zo’n procedure beginnen, dan houden we jullie zeker op de hoogte van het bureaucratische reilen en zeilen. Ondertussen documenteren we hier de mogelijkheden op (financiële) ondersteuning die we gaandeweg tegenkomen, alsook onze kostenuitgave, netjes onder de categorie “Financieel”.

Sinds augustus 2020 ondersteunt BOS+ nu ook de ontwikkeling van voedselbossen. Er werd nog niet gereageerd op mijn gemailde vraag of dit nog altijd zo is, anno 2021. Ik deed dit 4 dagen geleden maar zo zie je maar dat je zulke zaken best goed op voorhand bekijkt en aanvraagt. Als ik een goede tip mag geven: mailen doe je als je niet zo’n haast hebt, bellen werkt veel sneller. En wie weet bemant daar maar één persoon de afdeling subsidies en werkt die halftijds of is die even op vakantie. Veel woorden om te zeggen dat ik hier ook wel begrip voor heb.

Het is alleszins wel positief dat er een subsidie bestaat en dat ze de groei van voedselbossen een duwtje in de rug willen geven!

Ik geef een kort overzichtje van de belangrijkste puntjes

  • zowel voor particulieren, privé-organisaties als publieke organisaties
  • aanplantingsplan, vergunningsaanvragen en subsidieaanvragen tot zelfs de aanplant met een plantactie
  • maximaal € 5650/hectare of € 25 per boom financiële ondersteuning
  • de plantwerken die je van plan bent te doen, komen niet in aanmerking voor extra sponsoring
  • er wordt een overeenkomst gesloten, waarin staat dat het ten miste 25 jaar moet blijven bestaan
  • indien gewenst gaat de aanplant van een voedselbos, gepaard gaan met een kort persmoment, om bvb. extra sponsoring aan te trekken
  • aanplantactie wordt door BOS+ begeleid
  • een nieuw voedselbos, er wordt niet ontbost om plaats te maken
  • enkel ondersteuning voor de aanplant van bomen en struiken
  • oppervlakte van minstens een halve hectare groot en een kroonbedekking van minimum 30%
  • benodigde gegevens: (1) de locatie waarop je het bos wil aanleggen, (2) een aanplantingsplan op basis van een kaart met daarop een weergave van de bomen en struiken je er wil zetten en in welke aantallen of dichtheden die geplant zullen worden, (3) een indicatie van de wanneer je de aanplanting wil organiseren, (4) indien nodig een kopie van de vergunning en tot slot ook (5) een inschatting van de kostprijs van al het plantgoed (inclusief bescherming en versteviging).
  • BOS+ is bereid om in de mate van het mogelijke, tijdens een terreinbezoek, telefonisch of via e-mail concrete vragen te beantwoorden
  • Voor gemeenten, bedrijven of organisaties voorziet BOS+ samen met Velt vzw in een (niet gratis) participatief begeleidingstraject
  • Mail naar: sander.vandaele@bosplus.be

Lees alles hier nog eens na over de subsidie van BOS+.

Overigens vraag ik me af of dat ze, zonder het subsidietraject, kunnen ondersteunen bij het aanvragen van alle nodige vergunningen. Hiervoor bel ik volgende week naar BOS+ en schrijf ik zeker meer over de wetgeving die bij de ontwikkeling van ons voedselbos komt kijken.

Laat gerust een reactie achter en heel graag tot schrijfs.

Groene groetjes

Thacha

Update 5/02/2021

Na wat verder opzoekingswerk, vond ik een ander mailadres lore.provoost@bosplus.be naar wie ik heb gemaild met de vraag naar meer informatie.

Zij en collega Sander mailden me onderstaande info door:

De financiële ondersteuning wordt berekend à rato 80% van de kosten voor de aanplant van de bomen en struiken met een plafond van € 3050/ha (als wij alle taken uitvoeren voor jullie, zie voorwaarden) tot € 6400/ha (als jullie alles zelf doen). Met dergelijke bedragen kan je al vrij ver springen tenminste als je geen exuberant duur plantgoed gebruikt.

Als jullie geïnteresseerd zijn in onze ondersteuning, dan mag je als eerste stap eens de ligging van de percelen doorgeven dan kunnen we al een eerste check doen wat er qua vergunningen nodig is. We sluiten ook altijd graag een overeenkomst af met grondeigenaars die we ondersteunen zodat de wederzijdse engagementen duidelijk zijn. Behoud van het voedselbos gedurende minimum 25 jaar is een absolute voorwaarde.

Voor voedselbossen zijn subsidies van de overheid vaak moeilijk omdat een voorwaarde van deze subsidies altijd is dat er enkel strikt inheems plantgoed moet gebruikt worden (tamme kastanje, walnoot etc. is vb. niet subsidieerbaar) al is het niet geheel uitgesloten (vb. hazelaar, vlier, lijsterbes, aalbes, frambozen, kruisbes). Er bestaat ook een subsidie voor agroforestry maar dan moet je een landbouwnummer hebben (aan te vragen bij departement landbouw en visserij): https://lv.vlaanderen.be/nl/subsidies/perceel-en-dier/plant/aanplantsubsidie-voor-boslandbouwsystemen-agroforestry.

Ze stuurden me ook onderstaande waardevolle documenten op om nader te bekijken.

Helaas mogen we (nog) niet ingaan op hun zeer interessant aanbod, omwille van de voorwaarde dat het bos er minimum 25 jaar moet staan. Een verbintenis die voor problemen zou kunnen zorgen, mocht het ooit nodig zijn de grond te moeten verkopen. Hopelijk hebben we dan zoveel geluk dat we het zelf kunnen kopen, maar voorlopig zit dat er niet in.

Sander van BOS+ hielp ons wel nog verder door te bekijken welke vergunningen er nodig konden zijn op het perceel en stuurde ons dit antwoord door.

Bomen planten die niet als bos kunnen beschouwd worden (vb. een aantal verspreide fruitbomen), kunnen op die locatie zonder enige vergunning geplant worden. Voor bebossing is voor het stuk in agrarisch (noordelijke deel) gebied een vergunning ihkv veldwetboek art35bis nodig.

Van naburige landbouwpercelen moet je 2 m afstand aanhouden met hoogstammige bomen, 0,5 m met struiken. Bosaanplanting mag maar tot op 6 m van naburige landbouwpercelen.

Zo, weten we toch weer goed waar we staan! Toch vriendelijk, die mensen van BOS+. Ik zou zeker niet aarzelen hen te contacteren, de volgende keer ;).

Bedankt voor het lezen en laat gerust een reactie achter. Graag tot schrijfs!

Groene groetjes

Thacha

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *