Bronnen voor een goede start

Photo by Paul Morley on Unsplash

Elk project heeft een begin, de ene tot op de seconde memorabel, de andere een wazige opeenvolging van verschillende gebeurtenissen. Het belangrijkste is dat het is mogen ontstaan en dat je ermee aan de slag gaat.

Inspirator voor onze nieuwe droom om een voedselbos aan te leggen, was Wouter van Eck in een interview over zijn voedselbos, “Ketelbroek”, te Groesbeek.

Waarschuwing: na dit filmpje krijg je vast ook zin om een voedselbos te starten

Samen met Pieter Jansen kochten ze in 2009 een kale akkergrond van 2,5 hectare waar maïs op werd geteeld. Nu, 11 jaar later, staat er een zelf bedruipend bos dat barst van het leven en de vruchten, zonder dat er veel in tussengekomen moet worden. Geen water, geen meststoffen, geen gif, niet jaarlijks moeten zaaien. Vooral je handen thuis houden en het bos zijn eigen ding laten doen. Enkel in de beginfase werd wat denkwerk en plantwerk geïnvesteerd. Zo ontstond het voedselbos “Ketelbroek” en samen met inmiddels tientallen andere vind je ze verspreid over Nederland en in opmars in België. Een droom voor de luie boer.

Wij zijn wel luie mensen maar we zijn zeker geen boeren (zelfs een cactus moet hier af en toe het loodje leggen). Desondanks ons enthousiasme en interesse in het concept voedselbos, vraagt het van ons veel meer onderzoek om van het zaadje dat in ons hoofd werd geplant, een echt bos te maken. Daarom nemen we jullie graag mee op sleeptouw. Sit back and relax: wij doen het opzoekingswerk, met vallen en opstaan, en delen met plezier ons leerproces.

En of dat leerproces al meteen met ups én downs begon. Na een paar uren websites en Facebookpagina’s bekijken, zag ik even het (voedsel)bos door de bomen niet meer. Educatieve rondleidingen, webinars, online cursussen, cursussen van een aantal weekends, boeken, tuinaannemers… Ineens vroeg ik me af of ik niet beter voltijds zou gaan werken om het allemaal te kunnen betalen. Maar wanneer gingen we dan alles planten? En is een verwaarloosd stukje grond nog altijd niet beter dan twee verwaarloosde kinderen?

Ik had gelukkig nog contact met iemand die met iemand anders contact had (meestal gaat dat zo), die op een minder amateuristische wijze met voedselbossen betrokken was en hij gaf mij een lijstje van enkele van de beste lesgevers.

Pioniers in het veld / figuurlijk (waarom figuurlijk wordt later nog wel duidelijk):

  • Martin Crawford, The Argoforestry Research Trust, UK
    • Momenteel bekijken we zijn online cursus als een Netflix-serie. Het doet pijn wanneer Thomas een aflevering zonder mij bekijkt.
    • Al zijn boeken, ja, allemaal, worden ook aangeraden.
    • https://www.agroforestry.co.uk/

So to conclude, you shouldn’t get too overwhelmed by the complexity involved in designing and implementing a forest garden. It is complex but the main thing, the important thing, is that you start. Once you’ve started, you’ll be on the way. You can do a lot of your learning as you go along. And you’ll learn from your site as well. So that’s the really important thing, is just to make a start.

mARTIN CRAWFORD, EPISODE 1: Introduction to forest gardens
  • Wouter van Eck, Ketelbroek, Nederland
    • Na coronatijden boeken we een citytrip Groesbeek met als topbezienswaardigheid: voedselbos Ketelbroek. Dit voedselbos is wel enkel te bezichtigen als deel van een rondleiding. Even mailen bij interesse.
    • kenniscentrumvoedselbossen@gmail.com
  • Bert Dhondt, Het Voedselbos in Nokere, Vlaamse Ardennen, België
    • Een betoverend voedselbos met een waanzinnig aanbod aan opleidingen, variërend van permacultuur in de moestuin tot verdiepingscursus voedselbos.
    • Open werkdagen!
    • Voedselbostour ook mogelijk
    • https://www.hetvoedselbos.be/
  • Diderik Clarebout, De Woudezel in Houthulst, West-Vlaanderen, België
    • Rondleiding mogelijk en ook bijna geboekt!
    • Hebben een zeer overzichtelijke plantencatalogus en verkopen deze planten ook zodat je meteen aan de slag kunt gaan (maar niet te snel, daarover later meer)
    • woudezel@gmail.com

Pioniers in het veld / letterlijk (heb je ‘m?):

pi·o·niers·plant (de; v(m); meervoud: pioniersplanten)

1 plant die zich kan vestigen en handhaven op terreinen waar verder nog niets groeit

vandale.be
Brandnetel is een voorbeeld van een sterke pioniersplant met verschillende kwaliteiten. Je ziet ze overal groeien.
Foto door Paul Morley op Unsplash

Laat gerust een reactie achter en graag tot schrijfs.

Groene groetjes

Thacha

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *